5 tévhit a készházakról

5-tevhit-keszhazakrol

A készházak építésével kapcsolatban a mai napig él jó néhány tévhit, melyet az embereknek nem sikerült félretenniük. Ez a modern építési technológia azonban egyre nagyobb szeletet követel magának a hazai építőiparból is, ezért a következőkben sorra veszünk X tévhitet a készházakról és azok építéséről.

1, A készházak rövidebb élettartamúak

Gyakori félelem az új házat építetni szándékozók körében, hogy a készházak élettartama nem éri el a hagyományos téglaépítésű házak élethosszát. Nos, akik csak emiatt nem gondolkodtak még el készház építésén, annak jó hír lehet, hogy a készházak élettartama semmivel sem rövidebb, mint a hagyományos téglaépítésű házaké, sőt mi több gyakori, hogy egyes készházak még meg is haladják a régi típusú épületek élethosszát.

Mindezt számszerűsítve:

  • hagyományos építésű tégla lakóházak élettartama – 80-100 év
  • készház technológiával épült lakóházak élettartama – 100 év felett

Miért hosszabb a készházak élettartama?

Az egyik oka, hogy a készházak élettartama ilyen magas, hogy a felhasznált szerkezeti elemeknek rendkívül magas minőségi kritériumoknak kell megfelelniük, főképp a tartósságot és statikai ismérvek terén.

Ráadásul emellett nem elhanyagolható az sem, hogy a hagyományos házakhoz képest a készházak sokkal jobban tűrik a szeizmikus mozgást, vagyis a földkéreg mozgások eredményeként nem repedezik meg a fal és így nem veszít statikai jellemzőiből. Nem véletlen, hogy Amerikában a házak jelentős része már ilyen technológiával épül.

2, Tűzveszélyesek a készházak

Laikus gondolkodásmód eredményeként terjedt el az a tévhit, hogy a készházak tűzveszélyesebbek, mint egy téglaépítésű lakóház. Ennek forrása az a tény lehet az okozója, hogy a készházak fő alkotóeleme a fa, mely a fal szerkezetében és a szigetelésben is megjelenhet.

Azonban semmi ok a pánikra, a gyártók rendkívül magas figyelmet szentelnek annak, hogy a fa anyagból készült elemet tűzvédelemre szolgáló anyagokkal kezelik, amelyek így rendkívül ellenállóak lesznek a tűzesetekkel szemben.

Figyeljünk a tanúsítványokra!

Azonban az megjegyzendő, hogy a fentiekben felsorolt előnyök mindegyike csak akkor vehető biztosra, ha a munka minősége során semmilyen kétség sem merülhet fel. Több tanúsítvány létezik, így például az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht. által kiállított Építőipari Műszaki Engedély (ÉMI), vagy az ÉVOSZ könnyűszerkezet-építő tagozata által kiadott MAKÉSZ (Magyar Készház) védjegy.

A Készház minősítések című cikkben részletesen írunk a készházakhoz szükséges tanusítványokról.

5-tevhit-keszhazakrol

3, A készházak túlmelegszenek nyáron

Szintén aggodalomra szokott okot adni, ha a készházakkal kapcsolatban felmerül a nyári kánikulában történő felmelegedés. Ezzel kapcsolatban tagadhatatlan, hogy a készházak esetén a vékonyabb falak tűző napsütésben gyorsabban átveszik a nyári meleget. Ugyanakkor a vékonyabb falaknak köszönhetően hamarabb ki is hűlnek ugyanezek a falak, így a naplemente után egy gyors szellőztetéssel is rendkívül gyorsan csökkenthetjük a lakóház belső hőmérsékletét.

Emellett a napközbeni melegedés könnyedén kivédhető, a megfelelő árnyékolással és klímarendszer felszerelésével, amely minimális energiafogyasztásból tudja fenttartani a kellemes hőmérsékletet a lakóház belterében.

4, Nehezen alakíthatóak a készházak

Néha felmerül a készházakkal kapcsolatban az a tévhit is, hogy azok utólag nehezen alakíthatóak, vagy már az építkezés során is megkötésekkel találkozik a beruházó.

A kivitelezés során azonban nem kell félnünk semmi ilyesmitől, hiszen a készházak rendkívül jól variálhatóak, a végleges formának pedig gyakorlatilag csak a képzeletünk szabhat határt. Nem véletlen, hogy ezzel a technológiával más nyugati országokban már 5-6, de akár 10 szintes épületeket is építenek, de ha akarjuk a föld alá is felhúzhatunk egy szintet, ha épp egy stílusos borospincére vágynánk.

5, Rágcsálók ellen védtelenek a készházak

A tűzvédelemhez hasonlóan a rágcsáló védelem is az örök kérdés és tévhit témakörébe tartozik. Épp úgy ahogy a tűzvédelem esetén, úgy a rágcsálók és egyéb kártevők elleni védelem is egy olyan ismérve a készházaknak amely teljes mértékben megfelel mindenféle elvárásnak. A különböző kezeléseknek hála, a szerkezet elemeibe a rágcsálók nem fogják beenni magukat, így garantálva a korábban is említett hosszú élettartamot.

Összefoglalva:

A készházakkal kapcsolatos tévhitek szerencsére mind egytől-egyig megcáfolhatóak, köszönhetően annak, hogy a minőségi elvárások rendkívül magasak, így a hosszú élettartam, tűz- és rágcsáló védelem garantált, ahogy az is, hogy a későbbiekben is alakítható marad házunk, és a nyári kánikulától sem kell tartanunk.

Segítséget adhat még a témában való tájékozódásra a 7 gyakori kérdés a készházakról című cikkünk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*