7 gyakori kérdés a készházakról

gyakori-kerdesek-keszhazak

A készházak építéséről, időtállóságáról és sok már tulajdonságáról az utóbbi időben sok kérdés felmerül, ennek oka pedig az, hogy az elmúlt két évben jelentősen megugrott ezen építési móddal készült házak száma. Az alábbiakban választ adunk a leggyakrabban feltett kérdésekre a készházakkal kapcsolatban.

1, Miért készház?

Ennél az építési technológiánál a gyártók, külön erre a célra létrehozott modern technológiákat alkalmazó gyárakban a falakat és egyes esetekben a tetőszerkezetet is előre legyártják. A precíz technológiának köszönhetően az egyes elemek méretpontosak, így nem kell tartanunk a hagyományos építkezés során felmerülő emberi hibafaktortól. A gyártást követően az építési helyszínen már „csak” össze kell rakni a ház alkotóelemeit, ami így nincs kitéve az időjárás viszontagságainak addig sem, míg felkerül az épületre a fóliázott födémszerkezet.

2, Mennyi a készházak kivitelezési ideje?

A gyártás önmagában általánosságban véve 2-3 hónapot vesz igénybe. Egy átlagos méretű készház az előregyártott panelekből egy-két nap alatt összeszerelhető, valamint a födémszerkezet és a tetőszerkezet elkészítése is megközelítőleg. ennyi időt igényel. A szerelés daruk segítségével történik, emiatt ez a technológia rendkívül gyors kivitelezést tesz lehetővé. A gyártás mellett a kulcskész állapot elérése vehet hosszabb időt igénybe, hogy a vevő igényeihez igazítsák teljes egészében a leendő épületet.

3, Tényleg olcsóbb egy készház?

Ez ugyan nem jelenthető ki egyértelműen, de tény hogy bizonyos költségekre jóval kevesebbet kell költeni a leendő tulajdonosnak. A hagyományos téglaépítésű házaknál a hosszú kivitelezési idő miatt a kivitelezést végző szakemberek bérköltsége jóval magasabb, mint a készházak esetén, hiszen maga a kivitelezési idő is sokkal rövidebb.

Természetesen a végleges költség házanként más és más, függően a szigeteléstől, beépített rendszerektől, de a kivitelezési idő rövidebb mivoltának köszönhetően az építési költségek elmaradnak a hagyományos építéshez képest, ami sokak számára csábító lehet.

4, Mennyire jól szigetelt egy készház?

Egy készházak hőszigetelési tulajdonságai sokkal jobbak, mint egy téglaházé, így télen a kellemes meleg mellett kisebb fűtési költséggel lehet számolni. Ennek oka, hogy a falak gyorsabban átmelegszenek, így a hagyományos építésű házakkal ellentétben a falakat nem kell felfűtenünk. Negatívumként szokták emlegetni, hogy a készházak esetén a falak nem rendelkeznek megfelelő hőtartással, azaz a falak nem tárolják a hőmérsékletet, ezért gyorsabban kihűlnek.

Azonban a minőségi készházak esetén a szigetelés is ezt a magas minőséget képviseli, így nem kell attól tartani, hogy házunk gyenge szigeteléssel bír, és az „utcát fűtjük” ezáltal.

A készházak hőszigeteléséről a Készház hőszigetelése című cikkben írtunk részletesen.

gyakori-kerdesek-keszhazak

5, A készház nyáron könnyebben felmelegszik?

Készházak esetén, ahogy télen, úgy nyáron is igaz az az állítás, hogy könnyebben átveszi a környezet hőmérsékletét, mint a hagyományos téglaépítésű házak. Amennyiben közvetlen nyári forróság és napfény éri, akkor könnyebben felmelegszik a ház belső tere is. Azonban ezt kiküszöbölendő a kivitelezők megfelelő árnyékolás kiépítését szokták javasolni, ami akár a tető szerkezet nyújtásával is megoldható, így megelőzve a közvetlen hősokkot.

Emellett érdemes megemlíteni, hogy bár a hagyományos falak bár nehezebben veszik át a nyári meleget, de ha mégis megteszik, akkor azt még este is sugározzák magukból, vagyis a ház az éjszaka folyamán sem hűl vissza kellőképp. Ezzel szemben a készházak fala akár egy szellőztetéssel is könnyedén visszahűthető, így nem kell tartanunk az éjszakai forróságtól.

6, Mennyire stabil egy készház?

Bizonyára sokan gondolják azt, hogy a készházak stabilitása meg sem közelíti a téglaépítésű házakét, de a valóságban egy készház a szerkezeti konstrukciójának köszönhetően sokkal földrengésállóbb, mint a hagyományos típus. Nem véletlen, hogy Amerikában is a gyakorta földrengésekkel sújtott területeken szinte kizárólag ilyen típusú épületeket építenek.

Mivel a paneles gyártással méretpontosan elkészített falpaneleket csavarral rögzítik egymáshoz és a fogadó szinthez is, egy földrengés során sokkal rugalmasabban tud viselkedni az épület, mint egy hagyományos építésű ház. Emiatt a tulajdonságuk miatt a készházak flexibilisebb, kialakításuknak köszönhetően pedig képesek elnyelni és csillapítani a rezgéseket, míg egy téglaház merev szerkezeténél fogva erre képtelen.

7, Mennyire védett egy készház a rágcsálók ellen?

A készházak minden egyes falpanelje szárított, hossztoldott, felületkezelt faanyagból készülnek, kiváló minőségő hőszigeteléssel párosítva. A speciális gomba- és rovar elleni anyagokkal, állagerősítő anyagokkal kezelt anyagok a rágcsálók számára nem vonzó, így a rágcsálók beköltözésétől sem kell félni a hiedelmekkel ellentéteben.

Összefoglalva

Bár sok kérdés felmerül a készházakkal kapcsolatban, ezek nagyobb része inkább a korábbi helytelen információk terjedéséből ered. A mai modern készház a vevők minden igényének megfelel, mind kivitelezés, mind egyéb tulajdonságokban (hőszigetelés, stabilitás, stb) hiszen az elvárások magasak, így azoknak maximálisan meg is kell felelni, a minél nagyobb elégedettség érdekében.

A készházaknak számos előnyük van, de ebből 10-et emeltünk ki a Készház 10 előnye című cikkben.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*