7 tény a készházakról

7-teny-keszhazakrol

Sokan idegenkednek még mindig a készházak építésétől, a köztudatban keringő tévhitek és téves információk miatt. Ezért az alábbi cikkben összegyűjtöttünk 7 tényt a készházakra vonatkozóan, amely bárkit meggyőzne, hogy ebbe a modern építési módszerbe érdemes befektetni.

Tények a készházakról

Magyarországon az elmúlt 20 évben közel 17 ezer készházat építettek, vagy vásároltak meg. A készház technológiával szembeni korábbi bizalmatlanság szerencsére egyre inkább csökken. Ennek okai többek között a készházak rendkívül jó hőtechnikai tulajdonsága, a tervezhetőség, a gyors építés, és a kiszámítható ár is.

1, Gyorsan felépíthető

Tekintettel arra, hogy a készházakat előre elkészített elemekből hozzák létre (fal, tető és födémszerkezet) melyeket időjárástól függetlenül gyártóhelyen állítanak elő. Valamint az építkezés a helyszínén történő már műhelyben legyártott tető és fal elemek összeszereléséből áll, jól látható hogy a kulcsrakész állapot sokkal gyorsabban elérhető, mint egy hagyományos építésű ház esetén.

2, Nincs évszakhoz kötött építkezés

A hagyományos építésű ingatlanok esetén fontos, hogy hagyják kiszáradni a ház kötőanyagait, ezzel megelőzve a penészedést. Emiatt azonban az építkezés maga évszakhoz és időjáráshoz kötött, így télen valamint az esősebb ősz beköszöntével nem folytatható ilyen építkezés.

Ezzel ellentétben a készházak építése nincs évszakhoz kötve, akár télen is folytatható az építkezés, de az esős időjárásban végzett építés természetesen ez esetben sem ajánlott. A gyors kivitelezési idő miatt, inkább érdemes megvárni a szárazabb időszakot.

Az építkezés lépéseit néhány fontos pontban összefoglaltuk, a Készház építésének 10 lépése című cikkben.

3, Hosszú élettartamú

Állandó félelem a készházakkal kapcsolatban, hogy élettartamuk nem éri el a hagyományos technológiával épült házakét. Többek között a magas minőségi elvárásoknak is köszönhetően a készházak szerkezetét alkotó fa, vagy acélszerkezet hosszútávú és biztos megoldás az épület stabilitásának biztosítására. Emiatt egyes készházak élettartama akár a 100 évet is meghaladhatja, míg a hagyományos építés esetén 80-100 évről beszélhetünk.

7-teny-keszhazakrol

4, Nagyobb hasznos alapterülettel rendelkeznek

Tagadhatatlan tény és egyben nagy pozitívum, hogy a készházak összevetve a hagyományos házakkal nagyobb hasznos alapterülettel rendelkeznek. Ennek oka, hogy a készházak esetén a falak vastagsága vékonyabb, mint a régi építési móddal készült házak esetén, így adott alapterületből többet hozhatunk ki egy készház felépítésével.

5, Könnyebben fűthetőek

A készházak esetén tényként kezelhető, hogy függetlenül a szigeteléstől, könnyebb a ház felfűtése adott hőmérsékletre, mint egy hagyományos téglaépítésű ház esetén. Ennek oka, hogy a ház fala könnyebben átmelegszik, míg a hagyományos házak esetén magát a falat is fel kell fűtenünk, ami jelentős rezsiköltséget jelenthet a fűtés során.

6, Kevesebb allergiás panaszt okoz

A készházak során használt szárazvakolatos építés miatt sokkal kevesebb allergiás panaszt tapasztalhatnak az ottlakók, mint egy hagyományos épületek esetén. Ennek oka, hogy bizonyos légzőszervrendszeri betegségek esetén a nedves vakolati rendszer párolgása allergiás reakciót válthat ki az arra hajlamos egyénekből.

7, Környezetbarát

Egyesek számára jelentőséggel bír az is, hogy leendő háza milyen mértékben készül környezettudatos szemszögből. A hagyományos építkezés egyik hátránya, hogy nem újra hasznosítható, valamint jelentős hulladék mennyiség keletkezhet a kivitelezés során. Ezzel szemben készházak esetén a házat alkotó minden elem a jövőben újra hasznosítható, ráadásul minimális a hulladékképződés is az építkezés során.

Összefoglalva:

Jól látható tehát, hogy a készházak építése sok olyan előnnyel jár, amely nem mondható el a készházakról, ezért nem is oly meglepő, hogy egyre elterjedtebb ennek az építési módnak az előtérbe kerülése hazánkban is.

Vannak sajnos tévhitek, amik a készházakkal kapcsolatban elterjedtek. Ezeket oszlatjuk el az 5 tévhit a készházakról című cikkben.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*