A készház 10 előnye

keszhaz-10-elonye

A készházak esetén rengeteg előnyről beszélhetünk, de kevesen vannak tisztában mindegyikkel, ezért az alábbi cikkben a készházak X előnyét maradéktalanul sorra vesszük. Ezután a cikk után már minden a téma iránt érdeklődő teljes képet kaphat arról, miért is éri meg befektetni egy ilyen készház építésébe.

1, Kedvező fűtési/hűtési tulajdonságok

A jól szigetelt készházak falszerkezete nagyon könnyen felfűthető, illetve lehűthető. A hagyományos téglaépítésű betonfalak télen rendkívül nehezen fűthetőek fel, nyáron viszont a nappal fölmelegedett falak este is sugározzák a szobába a nagy meleget, ezért estére sem szabadulhatunk meg a nyári hőségtől. Összehasonlítva a hagyományos falszerkezettel rendelkező tégla, valamint a készházat garantáltan jobb komfortérzetet nyújt ilyen szempontból a készház.

2, Környezetbarát

A készházak falszerkezete legyen szó acél, vagy fa vázszerkezetről a gyártási folyamat során minimális hulladékképződéssel jár. Az acélszerkezetes házak esetén pedig megjegyzendő továbbá, hogy a azok elemeit nem kell vegyszerekkel kezelni, hogy védelmet nyújtson a kártevő bogarak, víz, valamint a tűz ellen. Ezért a készházak építése sem a természetet, sem a benne élők egészségét nem szennyezi.

3, Kedvező ár

Mivel a gyártás során nincs hulladék képződés, ezért anyagtakarékos konstrukcióról beszélhetünk. A legyártott panelek relatív kis súlya miatt alacsony a szállítási és rakodási költség is, daruzni pedig csak az igen nagyméretű tetőszerkezetek esetében szükséges.

A kedvező ár azonban főképp abban rejlik, hogy a gyors kivitelezés miatt lényegesen kedvezőbb a munkadíj költsége. A készházak modern építési módjánál a vásárló lényegében 60-65%-ban építőanyagot vásárol, míg a munkadíj nagyjából 35% körüli. A hagyományos építőiparban a munkadíj költsége megközelíti, sőt olykor meg is haladhatja az anyagköltségeket.

4, Strapabíró

Nem véletlen, hogy a tengerentúlon, főképp Amerikában a lakóházak jelentős része ma már készház technológiával készül. Ennek oka, hogy az összeszerelt falszerkezet sokkal jobban tűri a szeizmikus aktivitást, míg a merev téglafalak esetén a stabilitás láthatja kárát akár egy kisebb földmozgásnak is.

Emellett nem véletlen, hogy a készházak várható élettartamát 100 év fölötti értékben szokták meghatározni, míg a téglaházak esetén ugyanez az érték csupán 80-100 év.

5, Anyagi biztonságot ad

Mivel készházak esetén a kivitelezési idő rendkívül rövid, a költségek pedig jól kalkulálhatóak, ezért nem fordulhat elő, hogy nem várt költségek lépnek fel az építkezés folyamán. Erre a megbízható kivitelezők olykor még árgaranciát is vállalnak a megrendelők biztosítása érdekében.

keszhaz-10-elonye

6, Gyors kivitelezés

Egy átlagos családi készház a teljes teherhordó szerkezettel, a födémmel, valamint a tetőszerkezettel együtt kb. 5-10 nap alatt megépíthető és akár további 2 hónap alatt kulcsrakészen át is adható. Ezzel szemben egy hagyományos téglaépítésű lakóház esetén a kivitelezési idő, akár évekig is elhúzódhat, ami növeli a költségeket és rengeteg fejtörést is jelenthet a leendő tulajdonos számára.

7, Nagyobb lakóterület

A hagyományos téglaszerkezetekhez képest megközelítőleg 10-15%-al nagyobb a hasznos alapterület, amely köszönhető annak, hogy a készházak esetén szükségtelen a nagyobb falvastagság, így ugyanakkora területre nagyobb területű lakótérrel rendelkezhetünk, így nem kell a helyszűke miatt aggódnunk.

8, Tűzállóság

A készházak épületszerkezete kizárólag olyan anyagokat tartalmaz, melyet tűzállóak, vagy tűzvédelmet szolgáló kezelésben részesültek. A készházak tűzállósági határértéke, a szabványban előírtakat meghaladja, melyeket az ÉME engedély kiadásakor is vizsgálnak.

9, Anti-allergén lakókörnyezet

A készházak azonnal beköltözhető a köszönhetően a szerelt technológiának. Ennek oka, hogy a falszerkezetben, födémszerkezetben csakis szárazépítészeti elemeket alkalmaznak a kivitelezők. A legtöbb esetben felhasznált gipszkarton, illetve gipszrost anyagú falszerkezet természetes alapanyagú, mely nem okoz semmiféle betegséget, vagy allergiát.

10, Az építés évszaktól független

Mivel a szerkezetépítésnél nem alkalmaznak vizes technológiát, így fagyveszély nem hátráltathatja a munkákat. A nagyon gyorsan tető alá kerülő lezárt épületben pedig már bármilyen időjárási viszonyok között lehetséges munkát végezni.

A készház előnyei című cikkben szintén felsorolunk néhány érvet a készházak mellett.

Összefoglalva:

A készházak gyakorlatilag mindenben a modern építészeti technológiák éllovasa, előnyei megkérdőjelezhetetlenek éppen ezért aki készház beruházáson gondolkozik, annak mindenképp javasolt már csak a fenti lista miatt is belevágnia.

Vannak gyakran feltett kérdések, amik a készházakkal kapcsolatban felmerülhetnek. A 7 gyakori kérdés a készházakról című cikkben ezekről írunk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*