Energiatakarékos készház

energiatakarekos-keszhaz

A készházak esetén sokszor hallhatjuk, hogy a hagyományosnál sokkal energiatakarékosabb és ezáltal költséghatékonyabb konstrukciók is. Az energiatakarékosság azonban függ pár olyan tényezőtől, amellyel már az elején érdemes tisztában lennünk. Az energiatakarékos készházak titkait az alábbi bejegyzésben próbáljuk összeszedni.

Mitől energiatakarékos egy készház?

A készházak a hagyományos építésű házakhoz képest jelentősen jobb hőtechnikai értékekkel bírnak. Ehhez azonban szükséges az is, hogy az építés során a panelszerkezetet kitöltő, a padló, a födém és a külső szigeteléshez is felhasznált szigetelő rendszer megfelelő minőségű, valamint méretezésű legyen.

Ehhez természetesen egy megfelelő kivitelezőre van szüksége a vevőnek, akivel folyamatosan egyeztetve az optimális megoldás kerülhet kiválasztásra. Azok a kivitelező cégek, melyek ÉME minősítéssel és MAKÉSZ védjeggyel rendelkeznek, biztosan megfelelnek ezeknek az elvárásoknak.

Nulla energiaigényű készházak

Azoknál a készházaknál, amelyeknél a szigetelés és a fűtési rendszer is megfelelően optimalizálva van, az energiaigény közel nullára redukálható. Ez azért is előnyös, mert a 20/2014. (III.7.) BM rendeletnek köszönhetően 2021. január 1-től újonnan csak közel nulla energiaigényű épületek építhetőek. A modern készházak azonban ennek a kritériumnak már most is megfelelnek, így ettől nem kell tartania a vevőnek.

Energiatakarékos készház = Passzívház?

A mai újonnan épült készházak ugyan rendkívül kedvező energetikai tényezőkkel rendelkeznek, de sajnos nem minden energiatakarékos készházat tekinthetünk passzívháznak. A passzívházak esetén rengeteg olyan plusz energia újrahasznosítást szolgáló megoldás kerül beépítésre, amely az „egyszerű” készházak esetén nem biztos, hogy jelen van.

Mindazonáltal a megfelelő hőszigeteléssel, nyílászárókkal, födémszerkezettel, hőszivattyúval kialakított készház is lehet önmagában energiatakarékos, amely az energiaköltségekben meg is mutatkozik. Ez az energiahatékonyság pedig hosszútávon (10-20 év) akár több tízmilliós spórolást is jelenthet a tulajdonos számára, ami már önmagában is elég meggyőző lehet készház építésébe beruházni.

Az energiahatékonyabb megoldásokat népszerűsítendő Magyarországon és a világ számos országában is támogatják az innovatív, energiatakarékos és megújuló energiára támaszkodó megoldások használatát. Ezek szintén a készházak építésére sarkallnak egyre több embert.

energiatakarekos-keszhaz

Passzívházak

A hagyományos és a készház technológia esetében is találkozhatunk a passzívházak fogalmával. Ezek az épületek már a tervezőasztalon olyan kialakítást kapnak, amelynek hála nincs szükség aktív fűtésre, sőt egyes esetekben az energia- és vízellátás is önerőből megoldott.

A passzívházak esetén az elsődleges a hőveszteség minimalizálása és a belső hőnyereség maximalizálása azáltal, hogy az épületben található emberek, világítás, háztartási és technológiai berendezések hőleadását újrahasznosítja.

Passzívház tervezése

A passzívházak megtervezéséhez komplex szemléletmód szükséges, hiszen az építtető életmódjához igazodó élettér és dizájn kialakítása mellett az energetikai szemlélet és épületfizikai ismeretek is fontos szerepet játszanak.

Passzívház fontos elemei

  • Megfelelő tájolás a napenergia hasznosításához
  • Nyári hővédelem biztosítása
  • Extra hőszigetelés
  • Hőhídmentes szerkezet
  • Fal, tető, padló szerkezetekre előírt hőtechnikai értékek biztosítása
  • 3 rétegű, nemesgázzal töltött hőszigetelt ablakszerkezetek
  • Nagy hatékonyságú szellőző berendezés beépítése hőcserélővel

Összefoglalva

Jelenleg a modern házak energiatakarékosságának csúcsát a passzívházak jelentik, de már önmagában a jól kialakított készház is egy energiatakarékos választásnak számít a hagyományos építési módokhoz képest. Ezért aki új ház építésekkor az energiatakarékosságot tartja szem előtt, azoknak mindenképp ajánlott a készházba történő beruházás.

A nyílászárók nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy energiatakarékos legyen egy készház. A Készház nyílászárói című cikkben részletesen írtunk róla.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*