Gyorsan növő zöldek a kész házak udvarába

A kész házak nagy előnye, hogy tulajdonképpen pillanatok alatt fel lehet őket húzni. Azonban kevesen gondolnak bele abba, hogyha üres telket választanak, akkor bizony egy darabig gondban lehetnek az árnyékos részekkel. Van azonban pár gyorsan növő zöld növény, amely ezeknek a házaknak az udvarában is jól mutathatnak. Cikkünkben összegyűjtöttünk pár praktikus megoldást.  

Sövények 

A bokrok elsődleges feladata, hogy elhatároljanak egy területet a másiktól, de takarás szempontjából is jól jöhetnek. A sövények segítenek otthonosabbá tenni a kertet, ráadásul a kíváncsi tekinteteket is távol tartják. Eltakarhatjuk velük a kevésbé szép részeket, de szolgálhatnak akár kerítés gyanánt is. Nemcsak takarásra kiválóak, hanem jól fogják a zajt és a port is, ami egy kész ház udvarában nem egy elvetendő szempont. Ha az a főút mellett épült meg, akkor mindenképpen jól jöhet egy gyorsan növő sövény. Szerepet játszhatnak továbbá a madárbarát udvar kialakításában, hiszen sűrű ágrendszerük lakóhelyül szolgálhatnak.  

Nyáriorgona 

Bár a nyáriorgona egy lombhullató bokor, ha még tavasszal ülteted el, akkor nyárig akár 1,5 métert is nőhet. Maximális magassága elérheti a 3 métert is, amely rendkívül jól jöhet egy kész ház udvarában, ahol szinte semmilyen árnyékos terület nem áll rendelkezésre.  

Télizöld fagyal 

Az örökzöld növény praktikus megoldás lehet, ha tényleg semmilyen virág nincs még a kertben. Ez nemcsak nyáron szolgáltat egy kis hűs részt, hanem télen is jól mutat. Az enyhébb téli hónapokban a leveleit tavaszig képes megtartani, később pedig lecseréli azokat. Jól bírja a napot és a félárnyékot egyaránt, ráadásul nyár elején még fehér virágokat is hoz. A kifejlett télizöld fagyal akár 2-4 méterre is megnőhet, így érdemes helyet hagyni körülötte.  

Korai tamariska 

A fágyolszerű lombot növesztő tamariska egészen tavasztól őszig nyújt különleges látvány és ezzel együtt egy kis árnyékot is az udvar számára. A március környékén nyíló rózsaszín virágai pedig csak fokozzák a látványt, amit egy teraszon elfogyasztott kávé társaságában csodálhatunk meg. A magassága elérheti akár a 3-4 métert is, így nála is érdemes helyet hagyni a növekedésnek.  

A fű gondozása 

Legyen szó bármilyen növényről, fontos szempont, hogy körülöttük könnyen tisztán tarthassuk a területet. Az elektromos fűnyíró rendszeres használatával szép és ápolt gyepet tudhatunk magunkénak egész évben. Fontos azonban, hogy nem nyírjuk meg túlzottan, hiszen könnyen kiszáradhat, így utat engedve a kiszáradás veszélyének.  

Összegezve 

A kész házak egyetlen hátránya tehát, hogy az udvarban szinte semmilyen zöld növény, bokor, fa, vagy sövény nem szolgáltat árnyékot. Érdemes tehát időben ültetni pár virágot vagy cserjét, amelyek gyors növekedésüknek köszönhetően hűvösebbé tehetik a területet. Ne feledkezzünk meg azonban a fű karban tartásáról sem. Az okoskertesz.hu kertészeti blogban számos tippet olvashat a kertészkedéssel kapcsolatban.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*