Készház alaprajzok

Készházak esetén gyakran halljuk, hogy gyakorlatilag nincs határa a leendő tulajdonos álmainak megvalósításában. A tervezés természetesen itt is a tervrajzok elkészítésével kezdődik, de a semmiből felépíteni egy házat a megrendelő igényeinek nagy fokú együttműködést igényel a felek részéről, főképp ha nem kristálytiszta még a vevő számára sem az álomotthon kinézete.

Éppen ezért a kivitelezők gyakran már készház alaprajz típustervekkel várják a kedves érdeklődőket és leendő befektetőket, amik alapján még könnyebb elindulni a kivitelezés rögös útján.

Mikor készülnek el az alaprajzok?

Alaprajzot a kivitelezők már az előtt képesek a leendő megrendelő rendelkezésére bocsátani mielőtt a kivitelezési szerződés aláírásra kerülne. Ez azért előnyös, mert így felmérhetőek egyrészt a vevő igényei, másrészt a kivitelező is képes egy előzetes árajánlatot kalkulálni ezáltal.

A kezdeti egyszerűbb haladás érdekében a kivitelező több típustervet is képes rendelkezésre bocsátani, ami a főbb igények szerint csoportosítható, mint például: szobák száma, szintek száma, külső megjelenés. Ezek alapján a legtöbb kivitelező típustervei az alábbiak szerint csoportosíthatóak.

Egyszintes típustervek

Magyarországon jelenleg a legtöbb épülő készház az egyszintes házak táborába tartozik. Ezek között a típusok között megtalálhatóak a 2-3 gyermekes családok igényeit kielégítő változatok, melyek a mai gyermekvállalást ösztönző gazdasági és politikai helyzetben igen népszerűek. Persze mellett találkozhatunk az amerikai típusú nyitott terekkel operáló típustervek között is, ahol a nappali-konyha-étkező együttes hatalmas térérzetet biztosíthat, holott az alapterület ezt elsőre nem feltételezné magáról.

Többszintes típustervek

Többszintes készházakkal ritkábban találkozhatunk, de ennek oka, valószínűleg csupán az, hogy némi felesleges bizalmatlanság állhat a háttérben. Azonban erre semmi ok, hiszen a többszintes készházak statikailag épp oly biztosak, mint egyszintes társaik. Nem véletlen, hogy külföldi országokban az utóbbi években már 5-6, de akár 10 szintes lakóházakkal is találkozhatunk, melyek készház technológiával készülnek.

Természetesen a kivitelezők a többszintes házak típusterveinél is mindenfajta vevő igénynek megfelelő háztípusokat kínálhatnak, legyen szó egyszerű családi házról, vagy olyan épületről, ahol a család és esetleg vállalkozás is helyet kaphat.

Lapostetős típustervek

Tagadhatatlanul a lapostetővel rendelkező készházak a legmodernebb megjelenéssel bíró épületek. Egyelőre még ritkábban is találkozhatunk ilyen kivitelű házakkal Magyarországon, de egyre inkább terjedőben van építésük. Természetesen ezeknél a modern típusoknál is találkozhatunk egy, illetve többszintes házakkal. Ráadásul az emeletes készházak esetén a lapostető egy leendő tetőterasz lehetőségét is magában rejti.

Összefoglalva:

A készházak kivitelezése során a legfontosabb, hogy a vevői igények mielőbb tisztázva legyenek, hiszen az építkezés során a készházak esetén már nincs lehetőség a változtatásra. Ennek megkönnyítésére, ha készházba történő beruházáson gondolkodunk, akkor a kivitelezők már jó néhány típustervvel fognak várni a belépés előtt, hogy megkönnyítsék a legnehezebb kérdésekben a döntéshozatalt.

Ha készen van az alaprajz, akkor indulhat az építkezés! A Készház építésének 10 lépése című cikkben végig vesszük az összes fontos lépést.

1 Comment

  1. Nézze meg már ma képernyőn a valóságban még el nem készült házát mérnöki vagy kézzel rajzolt, méretpontos alaprajzból készített 3D virtuális, valósághű ingatlanséta segítségével. Az interaktívan, képernyőn a billentyűzet vagy ujjak segítségével irányítható séta valósághű bejárást tesz lehetővé. Azt az érzést nyújtja, mintha valóságban is jelen lennénk az épülő vagy már felépített ingatlanban. Használható a szerkezetkész állapot, a költözés előtti üres állapot vagy akár a berendezett lakás végigsétálásához is. A hagyományos, fényképekből összefűzött sétánál a teljes interaktivitással – oda lépünk, ahová csak akarunk, ez nem függ a hagyományos ingatlanséta készítésénél leállított fényképezőgép poziciójától – a virtuális lakberendezővel – a virtuális berendezés, a bútorok és burkolatok több, különböző stílusban készíthetők – különbözik. Jóval olcsóbb a 3D ingatlanséta alapján látott tervezési hibákat -vagy a jobb lenne ha ötleteket – az alaprajzon áttervezni, mint a kész házban falat bontani, nyílászárót áthelyezni. További információ: https://ingatlanseta-3d.hu/hazepitoknek

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*