Készház anyaga

keszhaz-anyaga

Bár hazánkban még csak most kezdett el igazán terjedni a készházak építése, de a pozitív trend miatt mindenképp érdemes tisztába kerülni ezeknek a konstrukcióknak az előnyeiről, hátrányairól, költségeiről. A készházak anyagai, melyekből készülnek épp olyan szerteágazó és sokrétű lehet, mint ahány megrendelő építetni szeretne.

Készházak váza

Alapvetően, ahogy minden könnyűszerkezetes ház, úgy a készházak vázszerkezete is fából készül. A szerkezet kialakításához rendkívül jó minőségű, nagy teherbírású, kezelt faanyagot használnak fel. Emiatt a későbbiekben a rovarok és a rágcsálók sem költöznek be, holott ez az egyik legnagyobb félelme a készházak iránt érdeklődőknek.

Favázas készházak

Természetesen, ahogy egyre fejlődik a technológia a gyártásba is újabb és újabb megoldások jelennek meg az iparban is. Ilyen például a CLT technológiaként ismert megoldás, aminek köszönhetően már 10-20 emeletes társasházak is készülhetnek készház technológiával. A CLT (cross laminated timber) lemezben legjobb tulajdonsága, hogy a fa valamennyi pozitív tulajdonsága egyszerre jelen van benne, emiatt tökéletes a házépítésre. A CLT ugyanis nem más mint egy rétegragasztott fapanel, mely fűrészelt, szilárdságilag osztályozott elemekből készül, amelyeket szálirányban elforgatva ragasztanak össze.

Mint általában a fával kapcsolatos építészeti megoldások, ez is a skandináv országokból ered, de Ausztriában több tízezer ilyen épület van. Amellett, hogy környezetbarát technológiáról beszélünk, az igazi nagy előny a készházakra jellemző gyorsaság.

A Készházak fából című cikkben részletesen írunk a fából készült készházakról.

Fémvázas készházak

Napjainkban egyes országokban azonban már nem csak fa szerkezetű készházak gyártása zajlik. Először Kanadában ismerték fel, hogy a tömeges családiház építések miatt az ország tüdeje komolyan sérül és ezért kifejlesztették az acélszerkezetes építési módot. Az acélszerkezet a faszerkezettel szemben számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik, melyek a teljesség igénye nélkül a következőek:

  • könnyebb a faszerkezetnél
  • homogén szerkezetű
  • hulladékmentesen alkalmazható
  • élettartama több száz év lehet
  • nincs vetemedés, korhadás, repedés
  • rendkívül földrengés álló
  • bármikor szétbontható, átépíthető roncsolódás nélkül
keszhaz-anyaga

Készházak hőszigetelése

A készházak esetében mindig felmerül kérdésként a szigetelés minősége is. Minden esetben elmondható, hogyha megfelelő tanúsítványokkal rendelkező kivitelezővel végeztetjük el az építést, akkor a szigetelés minden elvárásunknak megfelel.

A vázszerkezetre, ami fa szerkezet esetén 16 ill. 20 cm vastagság között mozog, belülről többnyire gipszkarton v gipszrost lemezt szerelnek, párazáró fóliával. Ez a belső nedvesedést és penészedést hivatott gátolni. Ezt követően 16-20 centiméteres szigetelő anyag kerül a falanyagába, aztán ismét gipszrost, vagy osb lap, és kívülről a megrendelő igényeinek megfelelő (5-10 cm)vastagságú szigetelés és nemes vakolat, vagy egyéb burkolat kerül.

A Készházak hőszigetelése című cikkben részletesen írunk erről a lényeges részletről.

Összegezve

Ebből is jól látható, hogy a készházak szigetelésénél csak a vevői elvárások és a rákölteni kívánt összeg, ami határt szabhat, de összességében mindig minőségi munkáról beszélünk, amely garantálja a tartósságot.

Mik a készház előnyei? Számos előnyökkel tervezhetünk a készházak használata során. A Készház előnyei című cikkben erről írtunk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*