Készház előnyei

keszhaz-elonyei

A készházak építése egyre nagyobb teret nyer manapság az ingatlan beruházási piacon. Ez a pozitív folyamat nem is olyan meglepő, ha sorra vesszük mik is ezeknek a konstrukcióknak az előnyei. Az alábbi cikkben ezt a terjedelmesnek mondható listát vesszük szemügyre.

Készház fogalma

Az úgynevezett készházak a könnyűszerkezetes házak egyik fajtája. Ezeket a házakat alkotó paneleket, magas minőségi követelményeknek megfelelő, műszárított alapanyagokból gyártják, az üzemekben készülnek el gépek segítségével. A gyártást követően az alkotóelemek a helyszínen kerülnek összeszerelésre pár nap alatt. Ennek köszönhetően az összeállításuk rendkívül gyors, építésük pedig nem függ annyira az időjárási körülményektől.

A Mit jelent a készház? című cikkben erről részletesen írtunk.

Kinek ajánlott a készház?

Azoknak ajánlott ez az építkezési forma, akik alaposan megtervezik, előre átgondolják leendő otthonuk beosztását, funkcióit és fekvését, mert a tervek elkészülte és a gyártási folyamat után változtatásra már nem nyílik mód. Mindemellett a profi üzemekben való előregyártás garantálja, hogy csak kiváló minőségű anyagok kerülnek beépítésre, és így nem kell félnünk az esetleges alapanyagokon való spórolástól.

A legnagyobb tévhit ezekkel a ház konstrukciókkal kapcsolatban, hogy magasabb a tűzveszély kockázata. Mára már több tudományos kísérlet is alátámasztja, hogy a könnyűszerkezetes házak nincsenek nagyobb tűzveszélynek kitéve, mint hagyományos társaik.

Ráadásul a házak várható élettartama bőven meghaladja a 30 évet is, emellett a természeti katasztrófáknak, mint pl. földrengés, igen jól ellenállnak. Emiatt Amerikában is egyre elterjedtebb a földrengés és egyéb katasztrófák által gyakrabban sújtotta területeken.

keszhaz-elonyei

Készházak előnyei

A készházak építése egyes országokban annyira elterjedt, hogy statisztikák szerint már több könnyűszerkezetes ház épül, mint amennyit a hagyományos és egyéb technológiával építenek. Ennek oka, hogy számtalan előnnyel rendelkeznek, amiket most megpróbálunk sorra venni mi is.

Felsoroljuk a készházak előnyeit:

  • Gyors kivitelezés
  • Klasszikus megjelenés
  • Energiahatékony fal-, tető és födémszerkezet
  • Időjárástól független építés
  • Nagyobb hasznos terület
  • Elképzeléshez igazítható
  • Méretpontosság
  • Anti-allergén kialakítás
  • Környezetbarát
  • Kártevők elleni védelem

Most pedig részletezzük az előnyöket:

Gyors kivitelezés

A könnyűszerkezetes készházak előre legyártott elemei a helyszínen lényegében csak szerelési munkát jelentenek, ezáltal nagy mértékben gyorsítható segítségükkel az építési munka is. A gyors munkavégzés miatt akár 2 hónap alatt kulcsrakész állapotba hozható egy készház konstrukció. Emiatt pedig a munkadíj is kevesebb, mint egy hagyományos építés során.

Klasszikus megjelenés

Megjelenését tekintve nem tér el a hagyományos szerkezetű házaktól, szigetelését tekintve sem marad alul a téglaházakhoz képest, sőt mi több közelíti a passzívház minősítést. Továbbá a tető tekintetében is éppúgy választhatjuk az égetett kerámia tetőcserepet vagy a betoncserepet is, mint egy tégla- vagy betonszerkezetű háznál.

Energiahatékony fal, tető és födémszerkezet

Egy modern könnyűszerkezetes ház 30 cm-es falvastagság esetén összehasonlítva egy modern téglafallal több mint 200%-kal jobban hőszigetel, ezáltal kisebb a hőveszteség is. A könnyűszerkezetes házak, így maguk a készházak is kiváló hőszigetelési tulajdonságúak, így jóval kedvezőbb fűtés költséget jelentenek, mint egy hagyományos téglaház esetén.

Időjárástól független építés

Mivel előre készített, magas minőségi követelményeknek megfelelő, műszárított alapanyagokból gyártják a ház paneljeit, amik a helyszínen kerülnek összeszerelésre pár nap alatt. Ennek köszönhetően az összeállításuk, építésük nem függ annyira az időjárási körülményektől.

Nagyobb hasznos terület

Egy könnyűszerkezetes családi ház 10%-kal nagyobb belső teret ad a tulajdonosának, mint egy téglaház, ha azonos szigetelési értéket alakítunk ki. Ennek oka, hogy a azonos szigetelési érték kialakítása esetén a készházak falvastagsága sokkal kisebb, mint egy hagyományos téglaépítésű társáé.

Elképzeléshez igazítható

Teljesen egyedi igények alapján is elkészíthető, számos típusterv pedig gyorsíthatja a tervezés és engedélyeztetés folyamatát. Emellett a modern technológiából adódóan olyan formák is kialakíthatók, melyek téglaépületnél nagyon sokba kerülnének a megfelelő statikai értékek miatt.

Méretpontosság

A szerelt technológiának köszönhetően nagyobb méretpontosság érhető el, mint a rakott falak esetén, hiszen az egyes panelek gyártása egyazon üzemben történik, folyamatos ellenőrzés mellett, míg a hagyományos építési technika magában hordozza a hibázás lehetőségét emberi oldalról.

Anti-allergén kialakítás

A könnyűszerkezetes kész házakban nincsenek allergén anyagok, a gipsz melyet falburkolásra használnak természetes anyag. A falakban lévő kőzetgyapot és üveggyapot pedig nem juthat be a lakótérbe.

Emellett a készház konstrukciók száraz technológiával épülnek, ezért nem maradhat víz a falakban, mely a későbbiekben penészesedést okozhatna.

Környezetbarát

A hagyományos építkezés során rengeteg sitt és egyéb hulladék keletkezik, a könnyűszerkezetes megoldásoknál azonban jóval kevesebb a hulladék és a kárba veszett anyag, építési törmelék pedig egyáltalán nincs is.

Kártevők elleni védelem

A könnyűszerkezetes házak falpaneljei szárított, hossztoldott, felületkezelt faanyagból készülnek. A speciális gomba- és rovar elleni anyagokkal, állagerősítő anyagokkal kezelt fa a rágcsálók számára pedig kifejezetten taszító lehet, így nem kell félnünk a kártevők otthonunkba költözésétől sem.

Összegzés

Tehát felsorolni is elég hosszú, hogy mennyi előnye van a készházaknak. Érdemes persze mindet ismerni, hogy össze tudjuk hasonlítani más építési technológiákkal. Így lehet a legjobb döntést meghozni, ami hosszú évekre meghatározza életünket.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*