Készház építésének részletei

keszhaz-epites

A készház technológia egy Magyarországon még kevésbé elterjedt építési módnak mondható. Ennek oka, hogy rengeteg előítélettel rendelkezünk a paneles, gyorsan felépíthető házak irányába, mondván, hogy azok rövid életűek, nem bírják a strapát, sok a meghibásodás. Sajnos ezeket a rossz sztereotípiákat az szülte, hogy hazánkban a készházakat építő vállalkozók korábban nem rendelkeztek megfelelő minősítéssel, szakértelemmel és elsősorban szakemberrel.

Az alábbi cikkben röviden sorra vesszük azokat a tényezőket, amik miatt egy vállalkozó megbízhatónak tekinthető, ha készház építésre kerülne sor.

Készház tanúsítványok, engedélyek

A Kivitelező kiválasztásánál mindenképp ügyeljünk arra, hogy az rendelkezzen a megfelelő tanúsítványokkal, illetve engedélyekkel. Ezek közül a legismertebbek az ÉME engedély, valamint a MAKÉSZ védjegy

Kivitelező ÉME engedélye

Magyarországon immáron csak olyan kivitelező jogosult készház építésére, amely rendelkezik ÉME engedéllyel. Ezt az engedélyt kizárólag az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Közhasznú Társaság (ÉMI) adhatja ki a vállalkozások számára.

Ennek az engedélynek a megadáshoz részletes vizsgálatokon kell átesniük a cégeknek, melyek kiterjednek a megépített és építendő házak statikai, a tűzállósági, a hőtechnikai tulajdonságaira, valamint a hangszigetelésre és az ütésálló képességekre is.

Külön hangsúlyt fektetnek ezen engedély kiadásakor arra, hogy a kivitelező szakmai személyzete rendelkezik-e a megfelelő szintű felkészültséggel.

Építőanyagok ÉME engedélye

Azonban nem csak a kivitelezőknek, hanem maguknak a beépíthető anyagoknak is rendelkezniük kell a hazai megfelelőségi igazolással. Ennek kiadásához nemcsak a különböző szerkezeti anyagok minőségét, pl: faháznál a faanyagvédelmet vizsgálják meg, hanem az egyes rögzítő-, kapcsolóelemek tulajdonságait is, sőt mi több a gyártóhely és a tároló helyek alkalmasságát.

MAKÉSZ védjegy

A MAKÉSZ védjegye bár nem kötelező egyik vállalkozás számára sem, de minden kivitelezőnek lehetősége van kérni azt. Ez a vevők felé egyfajta plusz garanciát jelent a kivitelező által garantált minőségre és technológiára.

Ezt a védjegyet, csakis előre gyártott paneles készházak építésére szakosodott kivitelezők kaphatják meg, akik már rendelkeznek ÉME minősítéssel.

A védjegy odaítéléséhez szükséges, hogy a kivitelező teljeskörű rendszerdokumentációval, gyártóhelyi minőségbiztosítási rendszerrel rendelkezzen. Emellett pedig csakis minőségi tanúsítvánnyal rendelkező alapanyagokat használnak fel a kivitelezés során, ami nyomon is követhető a minőségbiztosítási rendszernek köszönhetően.

Amennyiben egy kivitelező az építés során alvállalkozókat is bevon az építkezésbe, akkor mindenképp győződjünk meg arról, hogy az alvállalkozó is rendelkezik a megfelelő minősítésekkel. Különben élhetünk a gyanúval, hogy az elkészült készház minőségileg nem lesz kifogástalan állapotú, ami annak élettartamát nagyban meg rövidítheti.

Tartós garancia készházakra

Mindenhol készházakkal foglalkozó oldalon olvasható, hogy ezen épületek élettartama akár a 100 évet is meghaladhatja. Ezt a tartósságot biztosítandó a megbízható kivitelezők, akik már megfelelő referenciával bírnak a készház technológiát illetően, az elkészült házak szerkezetére vonatkozóan 30-50 év garanciát szoktak vállalni.

Amennyiben lehetséges keressünk olyan kivitelezőt, aki ezt honlapján és a kivitelezési szerződésbe is írásba foglalja, így az elkészült lakóházunk biztosítva lesz a jövőben is.

Fix árkalkulációs készházaknál

A legmegbízhatóbb készház kivitelező vállalkozások már az építkezés megkezdése előtt képesek fix árkalkulációt végezni, ami a leendő tulajdonosnak nagyban megkönnyíti a költségek tervezhetőségét. Ez vonatkozik a tervezésre, engedélyeztetésre, gyártásra és magára az építésre is. Ez azért is lehetséges, mert a hagyományos házaktól eltérően a készház építés nincs évszakhoz kötve és az aktuális időjárástól is csak minimális mértékben függ.

Összefoglalva:

Mielőtt készház építésbe vágnánk fejszénket, a kivitelező kiválasztásakor győződjünk meg róla, hogy az rendelkezik minden szükséges engedéllyel, esetleg tanúsítvánnyal és hogy a kivitelezés ideje alatt amennyiben alvállalkozót foglalkoztat az is rendelkezik-e ezekkel a dokumentumokkal.

A jó döntés meghozatalánál további pozitív dolog lehet, ha minél hosszabb szerkezeti garanciát vállal az adott kivitelező és ha a kivitelezést előre kiszámíthatóan fix árkalkulációval képes megtenni.

Az alaprajzok elkészítése is rendkívül fontos készházak esetében is. A Készház alaprajzok cikkben erről részletesen írtunk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*