Készház falszerkezete

keszhaz-falszerkezete

Egyre több szó esik a könnyűszerkezetes és készházak előnyeiről. Ezek között megtaláljuk a költséghatékony, energiahatékony, környezetbarát, időjárásálló jelzőket is, de sokszor felemlegetik még a nagyobb hasznos hely kínálatot és az anti-allergén jellemzőket is. A jellemzők mindegyike a modern gyártási technológiára vezethető vissza, melynek köszönhetően a készházak minden egyes alkotóeleme 21. századi jellemzőkkel bír a faltól a tetőig.

Modern gyártási technológia

A panelek üzemi előregyártása lehetővé teszi, hogy csak az ellenőrzésen átesett faanyagok kerülhetnek a helyszínen beépítésre. Ez garantálja a minőségi anyag felhasználást, amely a hagyományos technológiával készült házak esetében nem minden esetben garantált.

A háromdimenziós számítógépes tervezésnek köszönhetően részletekbe menően átgondolható a szerkezet és a látványtervek alapján már a gyártási szakasz előtt megtervezhető és átlátható az épület teljes egésze.

keszhaz-falszerkezete

Készház falszerkezet

A szerkezet teljes méretegyezősége érdekében a fa vázszerkezet teljes egészét számítógép vezérelt CNC megmunkáló központokban gyártják le, így a méretpontosság garantált.

A falszerkezetetek kialakításánál a tartóvázak minimum 5-20 cm keresztmetszetű kialakítást kapnak. Anyagukat tekintve a gyalult, műszárított, minősített fenyő gerenda a legelterjedtebb, melyek egymáshoz fakötésekkel és építőcsavarokkal is kapcsolódnak. Emiatt a minőségi kialakítás miatt tartófalak terhelhetősége folyóméterenként akár 3 tonna is lehet. Emellett a ház szerkezete kimagaslóan földrengésálló is.

Mit is jelent a készház? A készház fogalmát is leírtuk részletesen a Mit jelent a készház? című cikkben.

Hatékony szigetelés

A készházak falszerkezetét minden esetben az épület funkciójának, a megrendelő igényeinek és a hőtechnikai előírásoknak megfelelően alakítják ki. A beépített anyagok tulajdonságai lehetővé teszik az úgynevezett „lélegző” rendszer kialakítását is, ami a tartó faváz hosszú élettartamát garantálja. Emellett a külső és belső falakban alkalmazott szigetelés a hőszigetelés mellett rendkívül jó hőtárolást és hangszigetelést is eredményez.

A minőségi készházak falszerkezeti kialakítása kitűnő hőérzetet teremt a benne élők számára. Télen kiváló energia megtakarítás érhető el a vastag külső falaknak és a benne elhelyezett szigetelőanyagnak köszönhetően.

Emellett a falszerkezet fajlagosan magas hőtároló képessége biztosítja, hogy a nyári időszakban se melegedjen túl az épület, így az épület nem igényel külön mesterséges klímatizálást és jelentős zajvédelemmel bír.

A falszerkezetéhez szorosan kapcsolódik a készház anyaga is. A Készház anyaga című cikkben erről részletesen írtunk.

Összefoglalva

A készházak esetén a vevő igénye mindig elsődleges, nincs ez másképp a faszerkezet kialakítása során sem. Azonban legyen bármilyen extrém igénye is a vevőnek, biztosra vehető, hogy a gyártó azt a legmagasabb minőségi kivitelben készíti el és mindeközben megmarad a készház konstrukciókra jellemző hatékony szigetelési tényező is.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*