Készház felépítése

keszhaz-felepitese

A könnyűszerkezetes és a készházak esetén bár mindig szóba kerül a gyorsabb építkezés folyamata, de sokan mégsincsenek tisztában azzal, hogy miként is zajlik ezen modern technológiával tervezett és kivitelezett házak felépítése. Az alábbi cikkben a készházak felépítésének folyamatát vesszük át lépésről lépésre.

Készház tervezése

Ahogy minden épület esetén, úgy természetesen a készházaknál is a legelső lépés az épület megtervezése. Ehhez mindenképp javasolt egy megbízható, tapasztalt vállalkozást találnunk, akik rendelkeznek a megfelelő tanúsítványokkal, minősítéssel. Emellett pedig rendelkeznek referencia munkákkal is, amely szakértelműket bizonyítja.

A tervezés során gyakorlatilag minden fal, válaszfal, ablak, ajtó helyét pontosan meg kell határoznunk, mert a gyártási folyamatot követően már nem lesz lehetőségünk a módosításra. Ezért a legjobb, ha már konkrét tervünk és elképzelésünk is van álmaink házáról.

Alapozás

Az alapozás minden ház alapja. Legyen szó hagyományos tégla, vagy modern készház építéséről, mindig a stabil beton alap az, amelyre leendő álmaink otthona épülni fog. A készházak építése esetén az alapozás során szokás egy úgynevezett vasalt fogadóbeton lemez elhelyezése, mely a vízszigetelést biztosítja majd.

Szintén az alapozási szakasz során kerül kialakításra a leendő épület gépészeti alapfelszerelésének kialakítása a vasbeton szerkezet alá.

Gyártási szakasz

Az alapozással párhuzamosan elkezdődik a gyártástervezés és magának az elemeknek a legyártása. A gyártás szinte tökéletes körülmények között zajlik, külön erre a célra kialakított gépekkel, melyek precízen képesek megmunkálni az egyes fa elemeket és összeállítani az egyes paneleket.

Az egyes alkotóelemeken kialakításra kerülnek az ablakok és ajtók helyei is, emiatt azokon változtatni már nem fog tudni a megrendelő.

keszhaz-felepitese

Házállítás

Miután lezárult a gyártási folyamat, a ház alkotóelemeit az építkezés helyszínére szállítják és a szakemberek elkezdik daruzással a falakat, a födém és tetőszerkezet helyszíni összeállítását. Ezzel a ház eléri az úgynevezett szerkezetkész szintjét. A falak és a tetőszerkezet immáron egy egységet alkot, amire ezt követően felkerülhetnek a külső szerkezetet érintő elemek.

A Készház falszerkezete és a Készház tetőfedés című cikkekben részletesen írunk ezekről a lényeges részekről.

Külső-belső munkálatok a készházban

Miután a szakemberek összeszerelték az épület szerkezetét, először a kész külső állapot elérése a következő lépés. Ebben a szakaszban a tetőszerkezeten elkezdődik a tetőfedés és a bádogos munkálatok. A falakon pedig rögzítésre kerülnek a külső nyílászárók és a falak színezése. Ennek a folyamatnak a végére kívülről nézve a készház már el is nyerte végső alakját.

Végső lépésként a kulcsrakész szint kialakítása marad, mely magában rejti a megfelelő gépészet kialakítását, a belső burkolatok felvitelét, a belső ajtók beépítését és az egyéb szükséges szerelvényezési munkálatokat.

Miért ilyen gyors a készház építés?

A készházak felépítése a kivitelezési szerződés megkötésétől fogva, a gyártási folyamaton át, egészen a kulcsrakész állapot elérésig rendkívül gyorsan történik, míg ugyanez a folyamat egy hagyományos téglaház építésénél 1-2 évet is igénybe vehet, addig ez a készházak esetén 6-8 hónap alatt lezajlódhat.

Ennek oka, hogy a készház technológia gyorsaságát a nagyfokú előre gyártásnak köszönheti, amit ráadásul ún. száraz technológiai megoldások mellett lehet alkalmazni, emiatt a gyártás teljesen időjárás független. További előnye, hogy az ún. vizes technológiák nem, vagy csak elenyésző mértékben kerülnek be az épületbe, vagyis a téglaházaknál szükséges száradási időket ebben az esetben nem kell figyelembe venni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*