Készház hőszigetelése

keszhaz-hoszigetelese

Egyre nagyobb teret nyer a könnyűszerkezetes és készházak építése a világban és ezzel együtt Magyarországon is. Ezeknek a konstrukcióknak hatalmas előnye, hogy a kulcsrakész állapot elérése sokkal rövidebb időt vesz igénybe, mint egy hagyományos téglaépítésű ház esetében. Emellett sokszor felmerül, hogy környezetbarát, energiatakarékos és könnyebben átalakíthatóak is. Amit viszont hátrányként szokás felróni ezeknek az újabb technológiákkal készült házaknak az a hőtárolás hiánya.

Az alábbi cikkben a készházak hőszigetelésével kapcsolatos néhány fontosabb információról olvashatunk.

Készházak hőtárolása

A készházak legnagyobb hátrányaként a hőtárolás hiányát szokás kiemelni.

A hőtárolás, mint jelenség azt jelenti, hogy a ház falai, nem képesek huzamosabb ideig megtartani a belső hőmérsékletüket. Egy hagyományos technológiával készült téglaház esetén, bár a felfűtés tovább tart, hiszen végső soron a kihűlt falakat is fel kell melegítenünk, de a fűtést követően a téglafalak huzamosabb ideig megőrzik a bennük felgyülemlett hőmérsékletet és csak lassan kezd el csökkeni.

Ezzel szemben a készházak esetén az előre legyártott falak gyorsabban felmelegszenek, de ezzel szemben a felfűtést követően nem őrzik olyan hatékonyan a hőmérsékletet, vagyis gyorsabban kihűlnek.

Ennek a tulajdonságnak köszönhetően télen gyorsabban hűlnek ki, nyáron viszont gyorsabban melegednek fel az épületek falai. Emiatt a nyári meleg hamarabb átjárja a készházak belsejét és emiatt a klimatizálás válik szükségessé.

Jelentős mértékben függ a hőszigetelés a falszerkezet kialakításától. Erről részletesen a Készház falszerkezete című cikkben írtunk.

Készházak hőszigetelésének javítása

Természetesen már a hőtárolás hiányára is meg van a megfelelő megoldás. A készházak hőtároló képességének fokozására például kiváló lehet, ha két réteg gipszkartont szerelnek szigetelő rétegként. Esetleg nagyobb betonaljzattal is javítható a hőtartó képesség, vagy szokás még tégla előtétfalakat emelni a belső falak elé.

Ezek mind sokat javíthatnak a hőtartó képességen, így nem csak a téli hidegben lesz képes házunk a hőmérséklet megtartására, hanem a nyári kánikulában a forróság kívül tartására is alkalmas lehet.

A nyári hőérzet továbbá javítható emellett a megfelelő tájolás megválasztásával, nagyobb ereszkinyúlásokkal, árnyékolók kialakításával. Ezek a folyamatos tűző napsütéstől védhetik ingatlanunkat.

Mitől lesz energiatakarékos egy készház? Az Energiatakarékos készház című cikkben erről részletesen írtunk.

keszhaz-hoszigetelese

Készház hőszigetelésének kialakítása

Készházak esetén ami állandó hőszigetelési elemként megjelenhet az a gipszkarton réteg az egyes elemeken. Emellett azonban minden egyéb, mint a szigetelés mértéke és fajtája választható ás változtatható a vevő igényeinek megfelelően. Ahogy sok minden másban, úgy itt is igaz az az állítás, hogy képzeletünknek, csak a pénztárcánk szabhat határt.

Ugyanakkor ne aggódjunk, hiszen minden építendő készház megfelel az európai uniós szabványoknak, így nem kell amiatt félnünk, hogy házunk szigetelése nem éri el a kívánt mértéket.

Ez is az egyik fontos előnye a készházaknak. Sok más előnyük is van még, amikről a Készház előnyei című cikkben olvashat még.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*