Készház minősítések

keszhaz-minositesek

Amennyiben valaki házépíttetésre adja fejét, annak az első és egyben legfontosabb teendője, hogy megfelelő kivitelezőt találjon álmai házának megvalósításához. Elvégre senki sem szeretné, ha az álomotthon egy rossz kivitelezés miatt idő előtt tönkre menne.

Éppen ezért érdemes figyelni, hogy az adott kivitelező milyen engedélyekkel és készház minősítésekkel rendelkezik, hiszen csakis ezek birtokában jogosult valójában egy-egy kivitelező készházak építésére. Amennyiben valamelyiket nem látjuk náluk, akkor érdemes élni a gyanúval és inkább másik építőt keresni.

Készház minősítések Magyarországon

Ahhoz, hogy ma Magyarországon egy kivitelező készházat építhessen rendelkeznie kell erre irányuló engedéllyel, mely mindenkire kötelező jellegű. Emellett vannak még választható végjegyek is, melyek nem kötelezőek, de a vevők számára plusz biztonságot jelenthetnek.

ÉME engedély

Készház építéséhez mindenképp szükség van ÉME engedélyre, amennyiben nem rendelkezik egy kivitelező ilyen engedéllyel, akkor nem is lehet jogosult ilyen irányú munkavégzésre.

Az ÉME engedélyt csak és kizárólag az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Közhasznú Társaság (ÉMI) adhatja ki a vállalkozások számára.

ÉME engedély jelentése

Az ÉME jelentése: Építőipari Megfelelőségi Engedély, ennek az engedélynek a hiányában nem lehet Magyarország területén készházat forgalomba hozni.

Ennek az engedélynek a megadáshoz részletes vizsgálatokon kell átesniük a cégeknek, melyek kiterjednek a statikára, a tűzállóságra, a hőtechnikai tulajdonságokra, a hangszigetelésre és az ütésálló képességre.

Emellett, a beépíthető anyagoknak is rendelkezniük kell a hazai megfelelőségi igazolással. Ennek kiadásához nemcsak a szerkezeti anyagok minőségét, pl: faháznál a faanyagvédelmet vizsgálják meg, hanem – egyebek között – a rögzítő-, kapcsolóelemek tulajdonságait is, a szakmai személyzet felkészültségét, sőt a gyártóhely és a tárolóhelyek alkalmasságát.

keszhaz-minositesek

Készház tűzvédelem

Az Országos Tűzrendészeti Szabályzat (OTSZ) szerint a : “könnyűszerkezetes (kész-, vagy gyorsház stb.) épületek csak akkreditált intézet által bevizsgált technológiával és szerkezeti elemekkel, rétegrenddel, kialakítással stb. létesíthetőek”.

Ebből is látható, hogy építési és használatbavételi engedély sem adható ki olyan könnyűszerkezetes épületre, ahol a technológia és építési termék (külső fal, válaszfal, födém, egyéb szabvánnyal nem rendelkező épületelem) nem rendelkezik minősítéssel.

Jelenleg nem minden könnyűszerkezetes-, gyors- és készházakat építő cég rendelkezik bevizsgált termékkel, tehát áruinak ÉME (Építési Műszaki Engedély) száma, dokumentuma van sincs. Emiatt nem tekinthetőek megbízható, szakszerű kivitelezőnek. Ezért mindenképp érdeklődjünk a kiszemelt kivitelezőnél, hogy rendelkeznek-e az erre irányuló jogosítványokkal és engedélyekkel.

MAKÉSZ védjegy

A MAKÉSZ védjegy az ÉME engedéllyel szemben nem kötelező, de minden kivitelezőnek lehetősége van kérni azt. Ez a vevők felé egyfajta plusz garanciát jelent a kivitelező által garantált minőségre és technológiára.

A MAKÉSZ védjegyet az ÉVOSZ (Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége) Könnyűszerkezetépítő Tagozat alapította annak érdekében, hogy Magyarországon a minőséget garantáló könnyűszerkezet-építő vállalkozásokat népszerűsítse, segítse a piacra jutásukat és megrendelők bizalmát erősítése a modern építési technológia iránt.

A MAKÉSZ védjegy odaítéléséről minősítő bizottság javaslata alapján az elnökség dönt, mely döntést a közgyűlésnek meg kell erősíteni. MAKÉSZ védjegy használatára, az arra érdemes vállalkozás egy évig jogosult.

MAKÉSZ védjegyet gyártó, forgalmazó és kivitelező is kaphat. Évente két, de minimum egy alkalommal a bizottság ellenőrzi a vállalkozást, ez alapján tesz javaslatot a védjegy megadására.

MAKÉSZ védjegy jelentése

Természetesen ahogy az ÉME engedély esetén, úgy a MAKÉSZ védjegy odaítéléséhez is a kivitelező cégeknek is meg kell felelniük bizonyos kritériumoknak.

A védjegyet, csakis előregyártott paneles készházak építésére szakosodott kivitelezők kaphatják meg, akik már rendelkeznek ÉME minősítéssel. Emellett teljeskörű rendszerdokumentációval, gyártóhelyi minőségbiztosítási rendszerrel rendelkeznek. A megépült házak dokumentációját teljes egészében képesek archiválni a könnyebb nyomon követés érdekében. Valamint csakis minőségi tanúsítvánnyal rendelkező alapanyagokat használnak fel a kivitelezés során.

A MAKÉSZ védjegy grafikai formája védett és jóváhagyott. Megjelenése: Irodában, ügyféltérben elhelyezhető keretezett formában, igazoló irat kíséretében. A MAKÉSZ védjegy grafikai megjelentetését a használója saját költségén készítteti, helyezi el okmányain, reklám anyagain. Visszavonás esetén haladéktalanul köteles valamennyi ilyen dokumentumot visszavonni.

Összefoglalva

Amennyiben a fenti minősítések mindegyikét megtaláljuk a kivitelező adatlapján, irodáján, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az építeni kívánt álomotthonunk minden egyes szabálynak és kritériumnak megfelelő, mint anyagában, mind építési technológiájában.

A Készház építés tudnivalók oldalon több cikket is olvashat azokról az információkról, amik szükségesek a készház építéshez.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*