Készház nyílászárói

keszhaz-nyilaszaroi

Mivel a készházak fogalma jelenleg még kevésbé elterjedt Magyarországon, ezért rengeteg kérdés is felmerül velük kapcsolatban, amikor valaki egy ilyen modern technológiával készült ház építtetését tűzi ki céljául.

A nyílászárók az egyik legfontosabb elemek egy házban. A hőszigetelés hatékonyságát jelentősen befolyásolják. Elmondjuk, mit kell tudni róla és mit várhatunk a készház nyílászáróitól. Erről lesz szó részletesen ebben a cikkben.

Mitől függ a hőszigetelés mértéke?

Bár a készház egy modern technológiával és gyártással készülő koncepció, de bizonyos paramétereknek ugyanúgy meg kell felelnie, mint a régi tégla építésű házaknak. Ezért nem meglepő, hogy a modern építészeti technológiák egyik legfontosabb szempontja az energiatakarékosság. Legyen szó kész, vagy téglaépítésű házról természetesen minkét típusú ház esetében, függetlenül attól, honnan származik a hőenergia, azt minél kevesebb veszteséggel kell benntartani. Ezt a hőveszteséget pedig minél jobb szigeteléssel tudják csökkenteni. Ha a szellőztetést nem számoljuk, egy hagyományos családi házban a legjelentősebb hőveszteség (30%) a falakon keletkezik.

U-érték

A legfontosabb, de nem az egyetlen fontos tulajdonság, amivel az ablakokat és az összes többi határoló szerkezetet jellemezni szokás az a hőátbocsátási tényező. Ez fejezi ki, hogy 1 K hőmérsékletkülönbség hatására a szerkezet 1 m2 felületén mekkora hőmennyiség jut át, azaz hány Watt a hőveszteség.

Az U-érték mértékegysége W/m2K. Régi épületek rosszul záródó, 1 rétegű üvegezéssel ellátott ablakainak az U-értéke akár 5 W/m2K-nél is több lehet, vagyis a nehezen felfűtőtt szoba hőmérséklete rendkívül gyorsan távozik a ház külső szerkezetén keresztül. A 80-es évek végén jelentek meg a sima 2 rétegű hőszigetelő úgynevezett Thermoplan üvegezések, melyek tipikus U-értéke 2,8 W/m2K. Ez az érték csak az üvegezésre vonatkozik (Ug), a teljes ablakra vonatkozó érték még akkor is 0,2-0,3 W/m2K értékkel több, ha korszerű a keret és a beépítés módja is megfelelő.

Készházak hőszigetelése

Készházaknál a szigetelés első frontját a falak jelentik. Erre rengeteg fajta megoldás és koncepció található. A külső gipszkarton réteg duplázása, vagy speciális rétegek beépítése a falba mind-mind javíthatják a ház hőszigetelését. Valójában elmondható, hogy szinte csak a vevő pénztárcája szabhat határt ahhoz, hogy milyen mértékű hőszigetelést tudunk elérni. Ugyanakkor ne aggódjunk, hiszen minden építendő készház megfelel az európai uniós szabványoknak, így nem kell amiatt félnünk, hogy házunk szigetelése nem éri el a kívánt mértéket.

keszhaz-nyilaszaroi

Készházak külső nyílászárói

A falak mellett azonban nem szabad megfeledkeznünk az ablakok által okozott hőveszteségről sem. Elvégre az ablakok nem rendelkeznek azokkal a hőszigetelő rétegekkel, mint a környező falak, így azok hőtechnikai paramétereit és jellemzőit a gyártóknak másképp kell javítaniuk, hogy megfeleljenek a követelményeknek.

Manapság a gyártók a 3 rétegű üvegezéssel ellátott nyílászárókat részesítik előnyben, melyek közül a műanyag kerettel rendelkezők tekinthetőek abszolút favoritnak, de a fából készült verziók is éppúgy elérhetőek a vevők számára. A keret anyagától függetlenül is, ezek a 3 rétegű nyílászárók többnyire U=1 W/m2K alatti hőáteresztő képességgel rendelkeznek, ami rendkívül jónak mondható. így nem kell attól félnünk, hogy az utcát fűtjük a téli minuszokban.

Mi befolyásolja egy ablak hőszigetelő tulajdonságát?

Alapvetően az ablak és az azt alkotó üveg hőtartó képességét az alábbi tényezők befolyásolhatják:

  • üveg típusa
  • rétegek száma
  • bevonat

Az úgynevezett Low-E (low emission= alacsony kibocsátású) bevonattal az ablaküvegek hőszigetelő tulajdonságot nagy mértékben képesek javítani, ezért ma már majdnem minden üvegezést így készítenek el. Levegő kitöltéssel és Low-E bevonattal 1,3- 1,4 W/m2K U-érték érhető el. Ennél kedvezőbb érték (1,0- 1,1 W/m2K) eléréséhez már nemesgáz kitöltésre van szükség. Erre a gyártók leggyakrabban argon gázt használnak.

Argon gázzal kitöltve a légréseket, műanyag távtartókat alkalmazva, valamint Low-E bevonatot használva, három réteg üvegezéssel 0,6 W/m2K értékre csökkenthető a hőátbocsátási tényező. Ezért ez a készházak esetén a legelterjedtebb megoldás és a gyártók ezt szokták javasolni a vevők számára.

Azonban minél nagyobb a tábla mérete, annál vastagabb üvegezést kell használni, körülbelül 3,2 m2 felett a megfelelő statikai teherbírást általában a gyártók csak 6 mm vastag üveglapokkal tudják biztosítani. Ugyanakkor azzal is kell számolni, hogy egy 1 m2 méretű, egy milliméter vastag üveg tömege 2,5 kg. Tehát az ablakok kialakításánál ezt is figyelembe kell venni, ha nagy ablakot szeretne a vevő, akkor érdemes lehet megfontolni a két rétegű megoldás modernebb változatát használni, az úgynevezett Low-E-Extreme megoldást. A kétrétegű üvegezés a modernebb bevonatnak köszönhetően alacsonyabb hőátbocsátási tényezővel rendelkezik, ezáltal jobb hőszigetelési tulajdonsággal is bír.

A készházak hőszigetelésével kapcsolatban részletesen írtunk a Készház hőszigetelése című cikkben.

Összegezve:

Jól látható tehát, hogy a készházak esetén hőszigetelő képessége az építés során alkalmazott anyagok tulajdonságaiból adódóan rendkívül jó. Az építési technológiának köszönhetően a fűtési költség mintegy 30-50%-kal is alacsonyabb lehet a hagyományos házakhoz képest. Egy modern készház 30 cm-es falvastagság esetén összehasonlítva egy modern téglafallal több, mint 200%-kal jobban hőszigetel, ezáltal kisebb a hővesztesége is, amit a nyílászárók sem rontanak.

Vannak tipikus, gyakran felmerülő kérdések készház témában, amikről külön cikket írtunk és megválaszoltuk őket, a 7 gyakori kérdés a készházakról címmel.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*