Készház tetőfedés

keszhaz-tetofedes

Készházak esetén a hőszigetelés és hőtartás szokott a legnagyobb ellenérv lenni. Sok tévhit és téves információ látott már napvilágot, de az kijelenthető, hogy nincs mitől félni a készház esetén sem, csupán megfelelő figyelmet kell szentelni mindenre a kialakítás során. A megfelelő hőszigetelés és a jó minőségű nyílászárók mellett a tervezés folyamatában érdemes már arra is gondolni, hogy leendő házunk tetőszerkezete és a készház tetőfedése milyen anyagból és milyen technológiával készül el.

Gyorsabban melegszik a készház?

A jó hőszigeteléssel ellátott készházak valóban energiatakarékosak, hiszen könnyebb őket felfűteni és a szigetelés a meleget nem engedi gyorsan távozni a falakon, nyílászárókon át. A hagyományos építésű vastag falak lassabban melegednek fel, viszont emiatt lassabban is adják le a meleget a téli hideg évszakban.

A meleg időszak beköszöntével viszont logikusan gondolhatnánk, hogy éppen emiatt fordul a kocka és ami eddig a készházak előnye volt, az a nyár melegben hátrányává válik és a nyári meleget is könnyebben átveszik a falak. Ez azonban tévedés!

Tévhit a készházakról

A fenti hiedelem csupán egy tévhit a készházakkal szemben. A tárolt hőt a hagyományos építésű téglafalak lassabban adják le, ezért előfordulhat, hogy tartós nyári kánikula esetén a napközben felvett hőt az éjszaka során is sugározzák magukból.

Ezzel szemben a készházak falai bár gyorsabban átmelegednek, de a felvett hőt gyorsabban is leadják, így éjszaka már nem kell arra számítanunk, hogy a napközbeni meleget sugározzák. Ezért egy esti, vagy reggeli szellőztetés sokkal hatékonyabban le tudja csökkenteni a ház belső hőmérsékletét, mint egy téglaépítésű ház esetén.

Készház védelme nyári melegtől

Legyen szó hagyományos, vagy készház építésmódról a legjelentősebb hőátvétel és leadás a nyílászárókon történik. Ezek engedik be a legtöbb meleget, illetve ezek engedik is ki. Télen a megfelelő nyílászáró megválasztása kellő szigetelést adhat, de nyáron önmagában ez nem elég. Ezért szükséges a szigetelés, valamint nyílászárók mellett a megfelelő tetőfedés megtervezése is.

Készház árnyékolása

A legfontosabb teendő az ablakok árnyékolása. Ehhez már a tervezési szakaszban érdemes egyeztetni a kivitelezővel a telek adottságairól és ezek figyelembe vételével előre gondoskodhatunk a megfelelő tájolásról, valamint a természetes és a beépített árnyékolásról is. Elvégre, ha házunkat és a nyílászárókat nem éri tűző napfény, akkor máris kisebb a házat érő hőterhelés. Ehhez nagyszerű megoldás lehet, ha a tetőszerkezetet is annak megfelelően alakítják ki, hogy a nyílászárók folyamatosan védve legyenek a közvetlen napfénytől.

keszhaz-tetofedes

Készházak tetőfedés kialakítása

A készház tetőterek nyári hővédelmében érdemes a vastagabb hőszigetelést, az átszellőztetést, illetve a hővisszaverő fóliát választani. Ezek mindegyike hasznos a nyári kánikula elleni védelemben. Természetesen a tetőfedés módjától függően a fedőanyag alatt további átszellőztetés létesíthető.

Ennek a beépített szellőzőrétegnek az a szerepe, hogy a szerkezetbe bekerülő párát elvezesse, másrészt a héjazat alatt áramló levegő így nyáron hűti a felhevült felületet.

Amennyiben megfelelően szeretnénk védeni házunkat a nyári melegtől, akkor érdemes tetőfólia beépítését kérnünk a kivitelezőtől. Ezek a fóliák a külső felületükön alumínium-bevonatos hővisszaverő anyaggal vannak ellátva, amely így a tetőszerkezet felmelegedését nagymértékben csökkentheti.

Készház tető anyaga

A készházak modern technológiájához igazodva a tetőfedés technológiája is fejlődésen esett át az utóbbi években. Ennek hála a korábban megszokottaktól eltérő korszerűbb tetőfedési megoldásokkal találkozhatunk, melyek ráadásul költséghatékonyabbak és környezetbarát megoldást is nyújtanak egyszerre.

Készházak esetén egyre elterjedtebb például a betoncserepek használata. Ezek a modern gyártással készült cserepek, amellett hogy rendkívül időtállóak, ellenállóak a vizesedéssel és az UV sugárzással szemben is. Emiatt nehezebben is melegednek fel, így a tetőn keresztül házunk nem fog olyan ütemben melegedni, mint a hagyományos cserepekkel ellátott házak.

A Készház anyaga című cikkben a készházak anyagáról lesz szó.

Összefoglalva

Amennyiben megfelelő szigeteléssel látjuk el házunk falait és a megfelelő tetőszerkezet kialakításával sikerül a falak és a nyílászárók árnyékolását is megoldanunk, akkor a nyári meleg ellen készházunk jelentősen védettebbé válik. Ezt a védelmet még tovább növelhetjük a megfelelő átszellőztetés és hővisszaverő rétegek alkalmazásával a tetőrétegben.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*