Készházak fából

keszhazak-fabol

A mai modern készházak, hála a technológia fejlődésének gyakorlatilag teljesen a vevő igényeire szabhatóak. Immáron nincs szerkezeti megkötés, hiszen a házak falszerkezete fából, fémből, illetve vegyesen használt anyagokból egyaránt készülhet. Azonban anno az eredeti készházak fából készültek, hiszen könnyen formálható, de mégis tartós anyagról beszélhetünk.

Éppen ezért a gyártók a fa felhasználásának technológiáját is folyamatosan fejlesztik, hogy azok folyamatosan megfeleljenek a vevők és a törvények előírásainak is, miközben megőrzik időtállóságukat.

Technológia fejlődése

Készház építésnél fontos, hogy az egyes elemek kiváló minőségű természetes alapanyagokból készüljenek. Ezért a legjobb választás a hossztoldott, vákuumszárított gyalult és hőkezelt faanyag, mely leinformálható forrásból származik. Magyarországon az utóbbi években erőteljes szemléletváltás következett be a környezettudatos életmód és az építőipar terén is, ezért egyre nagyobb teret nyer az építőiparban a készházak építése is.

Erre a megnövekedett igényre, mely egyébként nem csak Magyarországra jellemző, a német építőipar a válaszként definiálta a KVH (Konstruktionsvollholz) szerkezeti tömörfát, mint újszerű terméket.

KVH jelentése

A KVH szilárdság szerint osztályozott és műszárított épületfa. Magas szintű igényekhez igazodik, a vágásmód, a felületi megmunkálás, a mérettartás és a nedvesség megközelítésében is. A KVH-t, vagyis a szerkezeti tömörfát elsősorban a faházépítésben alkalmazzák, tartóoszlopok, falak, födémek, tetőszerkezetek és korlátok alapanyagaként.

keszhazak-fabol

KVH csoportosítása

Felületi minőségükben megkülönböztethető egymástól a KVH-Si-t (sichtbar), amely a látható szerkezetekre alkalmas (pl. oszlop, korlát), és a nem látható szerkezeteknél a KVH-Nsi (nicht sichtbar) szerkezeti tömörfát, amely például a falaknál, födémeknél használható.
A KVH faanyagok méretét ékcsapos hossztoldással növelik, mely nagy szilárdságú vízálló ragasztóval történik. A hagyományos fűrészárunál kisebb a vetemedési és a repedési hajlama. Esztétikusabb és lényegesen pontosabb megoldást nyújt a faipari szerkezetek kivitelezésére is technológia.

CLT technológia

A CLT technológia a faanyaggal történő építkezési forma egyik legújabb verziója. Ezzel a technológiával, fából készült többszintes épületek építésére is lehetőség nyílik. Az utóbbi években Londonban 10 emeletes, Norvégiában 14, Bécsben 24 emeletes társasházakat építettek már ezzel a technológiával. Hazánkban azonban még kevésbé alkalmazzák ezt a CLT technológiát.

CLT jelentése

A CLT (cross laminated timber) lemez legelőnyösebb tulajdonsága, hogy a fa valamennyi pozitív tulajdonsága egyszerre jelen van, ezért tökéletes a házépítésre. Tulajdonképpen a CLT egy rétegragasztott fapanelnek tekinthető. Fűrészelt, szilárdságilag osztályozott elemekből készül, amelyeket szálirányban elforgatva ragasztanak össze.

A Készház anyaga című cikkben részletesen írunk a készházak anyagáról.

Mennyire tartós a fa készház?

A favázas szerkezetek átlagosan 600 évig őrzi meg alapvető fizikai tulajdonságaikat, ha nem kapnak pangó vizet és UV-fényt. Amennyiben vörösfenyőből épül a ház, akkor akár 1800 évig is megőrizheti eredeti tulajdonságát. Több ezer éves faszerkezetű épületek is léteznek a világban, de a néhány százévesekből már a szomszédos országokban is rengeteget lehet találni. A mai technológiával készített készházak teljes mértékben versenyképesek tartósságban a jól megépített, hagyományos szerkezetű házakkal is.

Összefoglalva

Jó látható, hogy fából készült készházak esetén is ugyanolyan magas minőségi elvárások vannak, mint a hagyományos építésű házak esetében, ezért attól nem kell félnünk, hogy kevésbé időtálló ingatlannal van dolgunk, amikor egy fából készült készházról esik szó.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*