Könnyűszerkezetes házak napelemes lehetőségei

A mai ingatlanpiacra a magas árak és a családi házak egyre nagyobb népszerűsége jellemző. A két tendencia közötti ellentétet a házra vágyók többféleképpen próbálják áthidalni. A legjobb megoldást a könnyűszerkezetes házak jelenthetik azoknak, akik nem szeretnének felújítandó ingatlanba fektetni.

A könnyűszerkezetes épületekkel kapcsolatban általában több kérdés is felmerül. Az egyik gyakori aggály a napelemes lehetőségeket érinti. Cikkünk ezeknek a házaknak az előnyeiről, valamint napelemes lehetőségeiről szól.

Miért érdemes könnyűszerkezetes házat építtetni?

Aki könnyűszerkezetes házban gondolkodik, nemcsak a kicsivel kedvezőbb ár miatt határoz így. Ezen kívül is vannak előnyei az ilyen lakóépületnek:

  • A kivitelezés sokkal gyorsabb. Nem kell várni a különféle anyagok száradására.
  • Egy minőségi könnyűszerkezetes ház jó hőszigetelő képességű.
  • Az építés során kevesebb hulladék keletkezik.
  • A téli fűtés során nem kell (és nem is lehet) a falakat felfűteni. Csupán a légtérben szükséges elérnünk a kívánt hőfokot.
  • A belső falak könnyebben átrendezhetők, a hozzáépítés is egyszerű.
  • A tévhittel ellentétben jól kivitelezve tartós: külföldön 100-150 évek könnyűszerkezetes házak is vannak.
  • Egyre jobb technológiák érhetők el. Manapság a rovarok kérdése és a tűzbiztonság is jól megoldott.
  • A hulladék kisebb mértéke és a hőszigetelés miatt környezetkímélő megoldás a könnyűszerkezetes épület.

Napelemes lehetőségek könnyűszerkezetes házban

A ház energiagazdálkodására visszatérve fontos kiemelni, hogy fűtési akár 100%-ban megoldható napenergiával. A tetőn helyet kaphat annyi napelem, hogy nem is kell a gázt bevezetni a házba. Ezzel az energia mellett időt és pénzt spórolunk. Ráadásul a napelemekre általában 20 év a garancia!

A könnyűszerkezetes házba az alábbi rendszerek közül mindkettő telepíthető.

Szigetüzemű rendszer

Ennél akkumulátorok tárolják a „feleslegesen” termelt napenergiát. Így borús időben is lesz, amit elhasználhatunk.

Hálózatra termelő napelem

Ebben a helyzetben a szolgáltató elektromos hálózatára termelünk. Innen kapja vissza háztartásunk a felhasználáshoz szükséges mennyiséget.

Mire figyeljünk, ha napelemet szeretnénk?

Ha napelemes könnyűszerkezetes lakóépületet szeretnénk, már a terveztetésnél vegyük ezt figyelembe! Így biztosan megfelelő lesz az épület a napelem beépítésére. Ilyenkor kérhető árajánlat napelem kivitelezőktől, akik minden tudnivalót megosztanak velünk. Minden épület más és más, de a tervezésnél még alakíthatók a lehetőségek.

Összegzés: Egyre többen választják a könnyűszerkezetes házakat, hiszen gyorsan elkészülnek, valamint pénzt is spórolunk velük. Ráadásul környezetbarát módon épülnek. Jó hír, hogy fűtésük is megoldható 100% napelemmel. Ezt viszont már a tervezésnél figyelembe kell venni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*