Miért éri meg passzívházat építeni?

Sokan nem tudják, hogy mit is jelent pontosan a passzívház kifejezés. Pedig manapság már egyre több épület éri el ezt a minősítést, amelynek első prototípusa 1990-ben épült fel Németországban. Mára körülbelül 45 ezer passzívház-egység készült el Európában.

Ebből a cikkből kiderül, hogy miért éri meg passzívházat építeni.

Mi az a passzívház?

A passzívház tulajdonképpen az energiatakarékos ingatlanokra használt kifejezés. Az épületnek kiemelkedő hőszigetelése van, amelyek akár padlófűtéssel vagy légfűtéssel is fűthetőek. A minősítési rendszer alkalmazható családi házakra, irodaépületekre, de akár iskolákra is. Nincs megkötés, hogy milyen ingatlanokat lehet ebbe a kategóriába sorolni.

Egy hagyományos téglaház négyzetméterenként évente akár 400 kWh energiát is felhasznál. Ezzel szemben a passzívházak ennek több mint 80%-át is megtakaríthatják.

Milyen kritériumnak kell megfelelnie egy passzívháznak?

Ahhoz, hogy valamilyen ingatlant passzívháznak lehessen nevezni, több kritériumnak is meg kell felelnie. Például az ablakok és más üveges felületek U értékének 0,8 W/(m2K) alatt kell lennie. Minden szobában és helyiségben minimum egy olyan ablakkal kell rendelkeznie, amely nyitható. Az épület éves fűtéshez használt energiaigénye négyzetméterenként nem lehet több, mint 15 kWh. Emellett oda kell figyelni arra is, hogy a levegő hőmérséklete a házba való belépés esetén 17 fok felett kell, hogy legyen.

Passzívházra napelem

A napelem által megtermelt energiát a háztartásban több mindenre fel tudjuk használni. Nemcsak az áram kapcsán vehetjük igénybe, hanem akár télen is hasznosítható. A fűtés szempontjából azonban oda kell figyelni arra, hogy mekkora kollektorra ruházunk be, hiszen ehhez valamivel több áramra lesz szükség. Egy passzívház esetében persze ez is jóval alacsonyabb. Ahhoz, hogy a megtermelt energiát hasznosítsuk, kelleni fog egy áramátalakító rendszer, az inverter. Ez a szerkezet átalakítja a váltóáramot egyenárammá.

Miért jó passzívházra napelem?

A minősítésnek az a lényege, hogy minél energiatakarékosabb legyen az ingatlan. Mivel segíthetünk jobban rá erre, mint azzal, hogy a passzívházra napelemet szereltetünk. Ezáltal nem csak az árammal takarékoskodhatunk, hanem fűteni is tudunk vele. Persze manapság a passzívház építéséhez elengedhetetlen, hogy ne legyen hozzá napelemes rendszer. Enélkül szinte felesleges is belevágni egy ilyen ingatlanberuházásba.

Milyen fűtéshez használhatunk napelemes rendszert?

Az egyik legjobb lehetőség a fűtésre passzívház esetében a hőszivattyús megoldás. A rendszer a földből vonja el a hőt és azzal melegíti be a légteret. Ez elektromos árammal működik, így könnyedén csatlakoztatható a napelemes rendszerhez. A nyáron megtermelt többlet energiát fel tudjuk használni téli időszakban, így nem kell attól tartani, hogy a borús időszakban nem lesz elegendő áramunk.

Összegezve:

Több szempontból is megéri passzívházat építeni. A legfőbb indok az, hogy ez az egyik legkörnyezetbarátabb ingatlan. Egy olyan épületről beszélünk, amelynek a hagyományos téglaházakhoz képest 80-90%-kal is kevesebb energiára van szüksége. A napelemes rendszer telepítését követően pedig akár még ennél is kevesebbre. Nemcsak a villanyokra és a klímára használhatjuk fel a megtermelt energiát, hanem akár fűteni is tudunk vele.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*