Mit jelent a készház?

mit-jelent-keszhaz

Szerte a világban mindenhol hódítanak az egyszerűbb, gazdaságosabb, modernebb megoldások. Nincs ez másképp a házak építése terén sem. A jó öreg tégla építésű házak mellett egyre nagyobb teret nyernek az úgynevezett készházak, vagy ahogy még említeni szokás könnyűszerkezetes házak is.

Mi a készház?

A készház fogalma alatt olyan könnyűszerkezetes épületet értünk, amelyet nem a helyszínen, tégláról-téglára építenek fel, hanem egy külön erre a célra specializálódott többnyire külföldi gyárban állítják elő a vakolt paneleket, melyeket az építkezés helyszínére szállítva csupán összeállítják az egyes elemeket.

Az előre elkészített falak összeállítása sokkal rövidebb időt vesz igénybe, hiszen abba, az esetek többségében beépítésre kerülnek az ajtók, ablakok, még a vizes blokkok is. Miután ez sikeresen megtörténik felkerülhet a házra a tető is, így gyakorlatilag akár 3 hónap alatt is lehetséges egy kész ház felhúzása. Ne felejtsük, egy hagyományos technológiával épült téglaház felépítése ezzel szemben 1, vagy több évbe is kerülhet.

Miből készül a készház?

A legtöbb esetben a falakat alkotó panelek fából készülnek. Ezek minden esetben olyan faanyagok, melyek megfelelő kezelést kapnak és így teljes keresztmetszetükben, nagynyomáson védőszerrel telítettekké válnak. Emiatt pedig beépítve 150-180 évig beavatkozást nem igényelve őrzik meg állapotukat.

Magához az építkezéshez általában szárított lucfenyőt vagy borovifenyőt használnak. Hőszigeteléshez pedig az üveggyapotot használják fel, mint az egyik legkeresettebb hőszigetelő anyagot.

A külső falakra két réteg gipszkarton borítás kerül az időállósság végett, a belső fal elemekre pedig egy-egy réteg.

mit-jelent-keszhaz

Könnyűszerkezetes házak eredete

Maga a technológiai elképzelés nem is olyan modern, mint ahogy elsőre látszik. Tulajdonképpen már több száz évvel ezelőtt sváb településeken épült faházakat is tekinthetjük könnyűszerkezetes házaknak. Az 1800-as években Ausztriában már állítottak össze előre legyártott elemekből házakat. Viszont az első mai modern értelemben vett készház megépítésére 1848-ban került sor Svédországban. Magyarországon a 90-es években kezdett el terjedni a ez a fajta technológia és térnyerése a mai napig folyamatosan tart.

Mik a készházak előnyei

A készházak építésének rengeteg előnyös tulajdonsága van, ezek a teljesség igénye nélkül a következők:

 • környezetbarát, újrahasznosítható
 • építkezés nincs évszakhoz kötve, akár télen is építhető
 • kivitelezési határidő: általában 3-4 hónap
 • várható élettartama 100 év felett
 • költségek jobban kalkulálhatóbbak a rövid építési határidő miatt
 • bekerülési költség kisebb
 • gyors felfűtési idő
 • jobb hőszigetelést biztosít
 • falai vékonyabbak, amelyek nagyobb hasznos alapterületet eredményeznek
 • védelem a nyári felmelegedéssel szemben
 • csökkenek az allergiás panaszok a szárazvakolatnak köszönhetően

Jól látható tehát, hogy a készházak építésének miért is válik egyre népszerűbbé. A könnyebb építés mellett, gyakorlatilag minden tulajdonságában képes ugyanazokat az igényeket kielégíteni, mint a hagyományos technológiával épült házak, sőt bizonyos esetekben még túl is szárnyalják őket.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*