Napelem használata készház esetén

Az elmúlt időszakban egyre több készházat adtak át nemcsak világszerte, hanem Magyarországon is. Fontos azonban ezeknél az eseteknél, hogy figyelmet szenteljenek a hőszigetelésre és az energia igényre. A készházak fa-, illetve acélszerkezetesek lehetnek, így általában előre legyártott elemekkel dolgoznak. De vajon, miként alkalmazhatóak ilyenkor a panelek? Cikkünkben részletesen kitérünk a legfontosabb napelem tudnivalókra! 

Napelem tudnivalók készház esetén 

A készházak esetén fontos tudni, ahogy azt már a bevezetőben is említettük, hogy általában kész elemekkel dolgoznak. Ez lehet acél- és persze faszerkezet egyaránt, a falak felhúzása és a tetőszerkezet felállítása általában 1-2 munkanapot vesz igénybe. Ez tehát a készházak nagy előnye, hogy megépítéséhez alig van szükség időre. A cserepek felhelyezése, a külső nyílászárók behelyezése, illetve a vakolat- és az ereszrendszer elkészítése maximum egy hónap alatt megvan. Miután rendes cserepek kerülnek fel rá, így semmi akadálya, hogy napelemes paneleket helyezzenek fel.  

A felszerelt darabok energiatakarékosak, hiszen szinte minden elektromos eszköz működtethető róla. Legyen szó a hűtőről, a mosogatógépről, a mosógépről, az egyéb konyhai berendezésről, de akár a fűtésről egyaránt.  

napelem tudnivalókhoz hozzátartozik, hogy manapság már számos okosház vezérlő szekrény is rendelkezésre áll. Ezzel bármilyen lámpa, fűtőtest, de akár redőny is működtethető, így akár távolról is bekapcsolhatjuk ezeket az eszközöket. A valóban nulla energiafelhasználásról pedig ugye a napelem gondoskodik, amit a legmodernebb cella optimalizációs rendszerrel láttak el.  

A napelem előnyei 

Ez a megoldás számos előnnyel szolgálhat a család számára: 

  • Függetlenedünk a szolgáltatótól: Használatával ugyanis nem kell tartani az éppen aktuális energia ár változástól, mivel a panelek maguk termelik meg a szükséges mennyiséget.  
  • Korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre: Ha minden létező sugárzást hasznosítani tudnánk, akkor akár egy óra alatt megtermelhetnénk a Föld egy éves szükségletét. Elmondható tehát, hogy korlátlanul használhatjuk, hiszen folyamatosan rendelkezésre áll. Bármikor hasznosítható, ugyanis még télen, a felhős időszakban is termelhetünk vele energiát.  
  • Környezetvédelem: A napelemes rendszerrel a környezetet is óvhatjuk, hiszen a berendezés előállításához szükséges energiát 3-6 év alatt termelhetjük vissza, miközben az eszköz akár 25 évig is használható. Ez tehát eddig a legzöldebb megoldás az energia előállítására.  
  • Passzív bevételre tehetünk szert: Miután visszatermelte a költségeit, azt követően már csak bevételre tehetünk szert vele. Utána ugyanis már nem kell fizetni a különböző energiaszolgálatónak az elektromosságért.  

Összegezve 

Nem árt tehát tisztában lenni azzal, hogy készház esetén is bátran használhatunk napelemes rendszert. Mivel ezekre is rendes cserép kerül, így semmi sem akadályoz bennünket, hogy környezetkímélő megoldással állítsunk elő elektromosságot. A napelem tudnivalók között számos előnyt felsoroltunk, amik miatt megéri tehát a beruházás. A napelemmester.hu napelem témájú blogban is sok információt kaphat a témában. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*